18 padomi kā nonākt ellē

Ievietoja | Sadaļa Stāsti, joki un līdzības | Publicēts 02-11-2020

Ieteikt draugiemPačivini Share on Facebook Izprintē Nosūti draugam e-pastu

Nesen kāds populārs televīzijas raidījumās briesmīgi sacepās par kādas Latvijā zināmas draudzes un viņa mācītāja “nepieņemamo uzvedību” - viņi, lūk, baidot cilvēkus ar elli! Kāda dīvaina teoloģe pat nebalsī iebrēcās - tie esot skaidri viduslaiki! Kāda elle?! Kur tas dzirdēts, ka mūsu tolerantajā un advancētajā laikmetā cilvēki vēl tic ellei? Tomēr Dieva Vārds nepārprotami norāda uz divām esībām, kurās cilvēks var pavadīt Mūžību. Viena ir kopā ar Dievu, otra - šķirti no Dieva. Izvēle ir mūsu pašu rokās. Vienīgais veids, kā pavadīt Mūžību kopā ar Dievu, ir noticēt Jēzus Kristus upurim pie krusta un atdot savu dzīvi Kristum kā Kungam. Kristus ir vienīgais ceļš atpakaļ pie mūsu Radītāja.

Nav svarīgi, kādi ir mūsu konfesionālie vai personīgie uzskati par dzīvi pēc fiziskās nāves - tās ir tikai diskutējamas detaļas. Neapšaubāmi ir tas, ka mums visiem reiz būs jāatstāj šī pasaule un jāstājas Dieva troņa priekšā. Un tad būs eksistenciāli svarīgi, vai mēs jau šīszemes dzīvē būsim pazinuši Kristu kā Glābēju un Kungu. Vai būsim garīgi piedzimuši Dieva ģimenē un kļuvuši par Viņa bērniem. Tikai tad Mūžību varēsim pavadīt kopā ar savu Debesu Tēvu Viņa neizmērojamās godības klātbūtnē.

Ir cilvēki, kas bravūrīgi apgalvo, ka nemaz nevēlas pēc fiziskās nāves nonākt Debesīs un būt kopā ar Dievu. Viņiem labāk patīkot ellē, kur varēšot turpināt uzdzīvot, plītēt kopā ar saviem šīszemes pudelesbrāļiem un sist trumpas. Bet tas ir tāpēc, ka šie nabaga ļautiņi pat nenojauš, kas ir elle. Citādāk ir ar tiem, kas vismaz tic kaut kam augstākam. Pat ja viņi īsti nav kristieši, ellē šie ļaudis nonākt nevēlas. Taču var nonākt! Ar greizu dzīvesveidu, nepareizām izvēlēm, nepareizu rīcību. Jau minētās “nepareizās” draudzes “nepareizais” mācītājs izveidojis sarakstu ar padomiem, kā tomēr nonākt ellē. Kā cilvēks, saukdams sevi par ticīgo vai pat kristieti, pašam nemanot var nonākt uz ceļa, kas viņu novedīs nevis Debesīs, bet tieši ellē. Lai šie padomi nešķistu specifiski domāti tikai vienai draudzei, esam tos mazliet rediģējuši un papildinājuši. Tagad nododam tos arī jūsu uzmanībai.

1. Atzīsti un praktizē vēl citus ceļus pie Dieva, izņemot Jēzu Kristu - izmēģini citas garīgās mācības, ezotēriku, jogu, var arī kādu “kristīgo” reliģiju.

2. Dari visu, lai no rītiem varētu ilgāk pagulēt tā vietā, lai disciplinēti lūgtu Dievu un lasītu Bībeli. Disciplīna lūgšanā un Dieva Vārda lasīšanā ir nesamērīga paškontrole un nedzīva reliģija. Lūdz un lasi Dieva Vārdu tikai tad, kad gars tevi uz to mudina.

3. Kristīties nav obligāti. Tu taču tāpat esi glābts Kristus žēlastībā, kam tad vēl kristīties?

4. Ja tu nelūdz Dievu, nelasi Bībeli un neapmeklē dievkalpojumus, noteikti atrodi tam labu aizbildinājumu. Tev ir ģimene, darbs, un nav laika katru dienu noņemties ar “Dieva lietām”.

5. Izsūdzēt grēkus ir nevajadzīga pašpazemošanās. Tev taču nekādu grēku nav. Tu taču neesi vainīgs! Vainīgi ir vecāki, kas tevi tā audzinājuši, galu galā - tu tāds esi piedzimis. Tev nevienam nav jādod atskaite par savu dzīvi. Tu ne pie kā neesi vainojams.

6. Tomēr turpini arī pieņemt visas sātana apsūdzības pret sevi un mocīties vainas apziņā. Līdz mielēm izjūti to, ka esi mazvērtīgs, nevienam nevajadzīgs, nespējīgs kaut ko savā dzīvē sasniegt.

7. Netici un neuzticies nevienam. Ko gan citi zina par tavu dzīvi. Tu esi pelnījis, lai par tevi rūpētos, tevi aprūpētu, apčubinātu un mīlētu. Taču pašam tev nav pienākuma kādu mīlēt.

8. Vienmēr visu dari tikai pēc sava prāta. Nevis kā Dieva Vārds saka, bet kā tu jūti. Visur vadies tikai pēc savām sajūtām. Ieklausies savās sajūtās un tu vienmēr rīkosies pareizi.

9. Nekādā gadījumā nepiedod. Jo Bībelē ir rakstīts, ka jāpiedod 70×7 reizes. Izskaiti, cik tas ir, un vairāk nepiedod. Sev pašam arī nepiedod, bet šausti sevi ar nebeidzamiem pašpārmetumiem.

10. Bērni, neklausiet mammu un tēti. Ja jums vēl nav Bāriņtiesas telefona numuriņa, paprasiet to skolotājai. Ja jums nepatīk vecāki, vai uzskatāt, ka viņi jums par daudz liek mācīties vai kaut ko aizliedz, noteikti piezvaniet! Atnāks “eņģeļi” un aizvedīs jūs uz jauku vietu, kur ir “mūžīgais salūts un līksmība”.

11. Ja gribi precēties, noteikti atrodi neticīgu puisi vai meiteni. Izvēlies partnerus, kā sirds tev saka, nevis kā māca Dieva Vārds. Ja neesi apmierināts ar laulāto - atrodi sev mīļāko. Vai arī regulāri skaties pornogrāfiju un sniedz apmierinājumu pats sev.

12. Klausi savus draugus, paziņas, radiniekus, skolotājus un valdību vairāk nekā Dievu. Un noteikti iemācies kurnēt par savu draudzi. Ja tev kaut kas nepatīk pie mācītāja, noteikti pastāsti par to citiem.

13. Ja tev ir maiņu darbs, ieplāno, lai vismaz pāris reizes mēnesī darbs iekrīt dievkalpojuma laikā. Kad atrodi jaunu darbu vai haltūru, noteikti ieplāno to laikā, kad draudzei ir kāds pasākums, lūgšanas, mājas grupiņa. Ja tev ir maiņu darbs, nekādā gadījumā nemēģini neko mainīt. Darbs ir prioritāte.

14. Neuzņemies nekādu kalpošanu draudzē - viņi tikai grib tevi izverdzināt. Ja bērni draudzē kaut ko palīdz, noteikti vajag atļauju no Bāriņtiesas. Un noteikti vajag pastāstīt medijiem un visai sabiedrībai, kā šeit verdzina cilvēkus un pat bērnus. Arī mājas nekad neliec saviem bērniem mazgāt traukus un nekādā gadījumā nespied viņus strādāt. Lai brīvi dara kad, ko un ar ko grib.

15. Nekad nemaksā draudzei desmito tiesu un nedod arī pārāk dāsnus ziedojumus. Jo tā no viņu puses ir nepieņemama rīcība - izspiest no tevis tavu sūri grūti pelnīto naudiņu.

16. Mācīties Bībeles skolā nav nekādas vajadzības. Tu taču neesi ne mācītājs, ne draudzes kalpotājs.

17. Neļauj brāļiem un māsām draudzē kāpt sev uz galvas, bet strīdies un aizstāvi savu taisnību. Ja citiem veicas, esi greizsirdīgs un apskaud otru. Vai tad viņš Dieva acīs ir vērtīgāks par tevi?

18. Nekad neliecini par Kristu. Nevajag uzbāzties cilvēkiem ar savu Dievu - gan viņi paši nonāks pie patiesības. Vai esi redzējis tos plānprātīgos cilvēkus, kas staigā pa ielām un stāsta par Jēzu? Viņi taču nav normāli! Arī internetā nevajag rakstīt par Jēzu tieši, bet caur puķēm. Neuzbāzies citiem ar Kristu!

Ironiski, bet vienlaikus ļoti nopietni domāti “padomi”. Tikai nesakiet, ka kaut reizi mūžā neesat klupuši kādā no šiem punktiem. Nav jau tā, ka grēkojot vienā no minētajām jomām, cilvēks uzreiz nonāks ellē. Taču, ja dosim sev atlaides vienā punktā, pēc kāda laika pamanīsim, ka esam sākuši grēkot kādā citā, tad vēl kādā, līdz beidzot mūsu dzīve būs kompromisu pilna un līdz ar to - Dievam netīkama. Slēdzot šādus kompromisus ar savu sirdsapziņu mēs pamazām zaudēsim saikni ar Dievu, un tad nav tālu arī līdz brīdim, ka savas šīszemes dzīves noslēgumā patiesi varam izrādīties elles vārtu priekšā. Nav traģiskākas situācijas par to, ja kāds, kurš sevi visu mūžu uzskatījis par kristieti, mūža noslēgumā saprot, ka visus dzīves resursus veltījis nedzīvai reliģijai, atstājot novārtā dzīvas attiecības ar Dievu.

© 2020 Mārcis Jencītis, Ervīns Jākobsons (redakcija, ievads un pēcvārds). Pārpublicēšanas vai citēšanas gadījumā atsauce uz autoriem un interneta vietni www.laikmetazimes.lv obligāta.

Līdzīgie raksti:

    Nekas nav atrasts

Komentāri (4)

  1. Vai šis ir oficiālais saraksts, kurš ir pilnīgs un tiks saskaņots visās draudzēs un konfesijās? Varbūt tas ir viedoklis? Un ja kāda draudze atkāpjas no šī saraksta, tad kurš kļūdās? Varbūt neviens nekļūdās, jo viedoklis nevar būt kļūdains. Jālasa Raksti! Jāinterpretē Raksti? Jānāk kopā un jālasa Raksti? Jābūt pareizajā draudzē! Kā vienkārši izrādās, ir pareizās draudzes un nepareizās draudzes. Un droši vien, mācītāji arī ir pareizie un nepareizie. Nu vienkārši vajag pievienoties pareizajiem.

    Ja nu Dieva nav - nonākšu ellē. Nedod Dievs! Bet ja Dievs ir - pasarg Dievs!

  2. Lineāri,
    ja izlasīji ne vien 18 padomus, bet arī ievadu un epilogu, tad tur, manuprāt, viss ir pateikts. Jāņem arī vērā, ka šie padomi, lai arī dziļākajā būtībā nopietni, tomēr rakstīti kā ironija. Nevajag tajos meklēt dziļu teoloģiju vai akadēmisku terminoloģiju, bet pārdomāt to gaismā paši savu rīcību. Par “pareizajām” un “nepareizajām” draudzēm un mācītājiem - tā nav kristiešu, bet sekulāru ļaužu un dažkārt arī reliģiozu personu leksika, kas mēdz šādi dalīt kristiešus atkarībā no saviem priekšstatiem par pareizumu.

  3. Citu starpā pats brīnos, kā es (un vēl kāds?) šo lasa. Nav video versijas, nav responsīvā (mobilā skata). Miksēts saturs (http vs https). Nav FB lapas.

  4. Lineāri,
    hm, nesaprotu, par ko tu īsti runā? Kāda videoversija var būt šim rakstam. Vai bija jānolīgst kāds aktieris, lai izteiksmīgi ierunā? Jā, mājas lapa ir samērā veca versija un, iespējams, ne viss ir pēc krutākajiem paraugiem. Taču mobilajās ierīcēs “Laikmeta zīmes” ir aplūkojamas. Miksēts saturs? Vai tu runā par šo konkrēto rakstu vai blogu vispār? Jā, savulaik bija http, tagad ir https, bet visam vajadzētu būt pārnestam. FB lappuse pavisam noteikti ir, tāpat kā draugos.lv. Vajag tik rakt.

Uzraksti komentāru