Valdis Indrišonoks: Ir tikai viens ceļš

Ievietoja | Sadaļa Kristīgā mūzika Latvijā | Publicēts 02-11-2015

Ieteikt draugiemPačivini Share on Facebook Izprintē Nosūti draugam e-pastu

Viena no pazīstamākajiem balsīm Latvijas kristīgajā mūzikā neapšaubāmi pieder Valdim Indrišonokam. Viņš dzimis 1967.gadā 3.augustā Rīgā, taču vēlāk ģimene pārcēlās uz dzīvi Olainē. Septiņu gadu vecumā mamma aizveda Valdi uz Jelgavas mūzikas skolu apgūt trompetes spēli. Trompeti spēlēt puikam patika, taču mācīties - ne visai. Pēc divarpus gadiem, izmantojot gadījumu, kad mamma atradās slimnīcā, Valdis izstājās no mūzikas skolas. Vēlāk gan viņš tajā atgriezās un ieguva kordiriģenta specialitāti. Tā ir visa Valda muzikālā izglītība. Taču, kā tas pierādījies ne reizi vien, formālā izglītība nav šķērslis, lai gūtu labus panākumus mūzikā.

Skatuves gaitas Valdis sāka jau 12 gadu vecumā, kad iemācījās pāris akordus uz ģitāras un kopā ar savu labāko draugu un skolasbiedru mēģināja kopēt iemīļotās ārzemju grupas. Tolaik viņi spēlēja uz krievu ražojuma koka ģitārītēm, ko par īstiem mūzikas instrumentiem varēja dēvēt tikai nosacīti. Arī angliski puiši zināja labi ja pāris vārdus, tāpēc visa dziedāšana bija tikai tādi centieni atdarināt ierakstos saklausāmās skaņas. Līdzās ārzemju skaņdarbiem tika dziedātas arī populāro latviešu grupu Līvi un Credo dziesmas. Notika arī pirmie mēģinājumi pašam uzrakstīt pa kādai dziesmai.

Piecpadsmit gadu vecumā Valdis izveidoja savu grupu Rīts. Pēc mūsdienu kritērijiem kolektīvs, iespējams, nebija visaugstākās raudzes, tomēr viņiem piešķīra otro koncertkategoriju, kas padomju laikā tika uzskatīts par labu novērtējumu. Līdz ar to grupai bija tiesības koncertēt Rīgā un Rīgas rajonā. Pirmā koncertkategorija, kas deva tiesības uzstāties visā Latvijā, tolaik bija tikai dažām grupām. Ar grupu Rīts Valdis piedalījās arī savulaik populārajā TV muzikālajā konkursā jauniešiem Ko tu proti?.

Vēlāk Modris Šterns uzaicināja Valdi uz grupu Lāčplēsis, pēc tam abi spēlēja grupā Varavīksne. Ar šiem muzikālajiem kolektīviem Valdis koncertēja visā Latvijā. Sākās ieraksti, piedalīšanās Mikrofona dziesmu aptaujās. Savas muzikālās karjeras laikā Valdis muzicējis vēl ar vairākiem kolektīviem, piemēram, grupu Jaunais Laiks, ko viņš nodibināja kopā ar Helviju Stengrēvicu, tāpat grupu Odis. Viņš ir piedalījies Arņa Medņa soloprojektos, sadarbojies ar Igo un Jāni Stībeli, daudz muzicējis kopā ar izcilo blūza un boogie pianistu Gintu Žilinski un vienu no labākajiem Latvijas ģitāristiem Ingu Feldmani.

Valdis nekad nav pārāk aizrāvies ar bohēmu, taču arī viņam, tāpat kā daudziem mūziķiem, savulaik bija problēmas ar alkoholu. Ir cilvēki, kas uzskata, ka bohēmisks dzīvesveids - tā ir savdabīga mūziķu dzīves filozofija. Valdis gan tā nedomā un uzskata, ka patiesībā bohēma ir kā blakusparādība tam, kā cilvēks sevi izpauž mākslā un kādu mērķu dēļ viņš to dara. Daudzu sekulāru dziesmu teksti runā paši par sevi. Valdis pateicas Dievam, ka ticis pasargāts no dziļākas iestigšanas alkohola muklājā.

Bērnībā Valdis kopā ar mammu pāris reižu bija apmeklējis baznīcu, taču Dievu viņš īpaši nopietni neuztvēra. Viss viņa priekšstats par kristietību saistījās vienīgi ar baznīcā redzēto krucifiksa bučošanu. Apzināts ceļš pie Kristus sākās, kad Valdis ar draudzeni Lilitu nolēma apprecēties. Bija iekšēja sajūta, ka tas jādara pie altāra baznīcā. Šī iemesla dēļ nācās iziet jaunlaulāto kursus, kuros Valdis pirmoreiz iepazinās ar Evaņģēlija vēsti. Pēc laulībām jaunais pāris kādu laiku apmeklēja Olaines luterāņu draudzi, bet pēc tam Jelgavas baptistu draudzi, līdz savas garīgās mājas atrada Rīgas Mateja draudzē.

Pats Valdis atzīst, ka sākumā Dievu meklējis visai neapzināti un sekli. Arī pēc laulībām viņš joprojām turpināja dzīvot pēc sava prāta, vairāk paļaujoties uz savu spēku, nekā uz Dievu. Tikai brīdī, kad pār Valdi nāca atklāsme, cik atkarīgs no Dieva viņš patiesībā ir, sākās apzināta kalpošana Kristum. Valdis sāka meklēt Kristu ne tikai kā Glābēju, bet arī kā savu spēka avotu dzīvei. Ne vien krustā sisto, bet arī augšāmcelto Kristu - kungu Kungu un ķēniņu Ķēniņu. Savas jaunatklātās attiecības ar Kungu Valdis mēģināja izteikt arī mūzikā, rakstot dziesmas, kuras atspoguļoja viņa ticību un jauno garīgo pieredzi.

1997.gada beigās Valdis Indrišonoks kopā ar Ivo Stankēviču un Edgaru Rubeni izveidoja grupu Indrišonoks un draugi, kuras repertuārā bija Valda jaunās kristīgās dziesmas. Sākumā tās bija tikai trīs vai četras, bet vēlāk tika izveidota vesela programma, ko Valdis 1999.gadā izdeva albumā Kāpēc man pieder tik daudz… Kristīgajā sabiedrībā albums bija pieprasīts, taču lai tā notiktu laicīgās mūzikas pasaulē, vajadzīga laba reklāma. Ņemot vērā, ka reklāmas tikpat kā nebija, var teikt, ka mūzikas veikalos albumu pirka labi. Kādu laiku tas pat turējās Latvijas pārdotāko albumu pieciniekā.

Vienlaikus Valdis kalpoja Mateja draudzes pielūgsmes grupā. Tas bija pilnīgi atšķirīgs muzikāls virziens. Ja Valda albumos iekļautās dziesmas vairāk ir mūzika evaņģelizācijai, tad slava un pielūgsme nāk no dziļām, patiesām attiecībām ar Dievu. Valdis teic: “Ja es Viņu nepazītu personīgi, es nevarētu slavēt un pielūgt. Savos albumos es cilvēkiem stāstu par Dievu, tā ir mana liecība, aicinājums pacelt skatu uz debesīm, uz Kristu. Tas ir stāsts par manu dzīvi, stāsts par izeju, ko man parādīja Kristus. Savukārt ar slavēšanas grupu mēs spēlējam Dieva pielūgsmes mūziku, tostarp arī manas dziesmas”.

Ja Indrišonoka pirmo albumu Kāpēc man pieder tik daudz… raksturoja atgriešanās prieks, pirmā mīlestība uz Dievu un garīgs gaišums, tad otrajā albumā Tikai viens ceļš Valdis jau aicināja klausītājus dziļāk ielūkoties savā sirdī. Šajā albumā viņš atklāti runā par saviem meklējumiem, sāpēm un vilšanos. Teksts vietām ir ļoti ass un atkailināti tiešs. Ceļš kopā ar Kristu nozīmē arī cīņu ar kārībām, paša iegribām, egoismu, grēku. Albuma dziesmas liek pārdomāt, kas katram no mums ir Kristus, cik svarīgs Viņš ir mūsu dzīvē. Vai Viņš patiesi ir viss, vai arī tikai kāda daļa no mūsu dzīves.

Salīdzinot ar pirmo albumu, albums Tikai viens ceļš bija vairāk nobriedis gan muzikāli, gan dziesmu tekstu ziņā. Tas daudz tiešāk runā par Kristu, kādēļ radās problēmas ar albuma popularizēšanu un izplatīšanu laicīgajā sabiedrībā. Dziesmas no albuma Kāpēc man pieder tik daudz… visai bieži tika spēlētas Latvijas Radio 2 ēterā, taču Tikai viens ceļš sabiedriskajam radio izrādījās “pārāk kristīgs” un to tikpat kā neatskaņoja. Vēlāk no sabiedriskā radio ētera pazuda arī citas Valda kristīgās dziesmas.

Valda vienīgā vēlme bija no sirds kalpot Dievam, pasludinot Evaņģēlija vēsti mūzikā. Būtu bijis tikai normāli, ja viņš no tā spētu arī pārtikt. Diemžēl Latvijas situācijā, spēlējot kristīgo mūziku vien, nav iespējams izdzīvot. Lai nopelnītu iztiku ģimenei, Valdim nācās spēlēt arī krogos un klubos. Tas bija smags laiks. Lai gan Valdis centās izvēlēties sev un grupai morāli un ētiski pieņemamu repertuāru, tomēr krogus pasaule ar alkoholu, uzdzīvi un dejām, radīja viņā dziļu garīgu diskomfortu. Valdis nolēma pamest spēlēšanu krogos un paļauties vienīgi uz Dieva žēlastību. Kādu laiku viņš dienišķo maizi pelnīja būvdarbos, taču ar laiku saprata, ka sastrādātas rokas grūti savienot ar virtuozu ģitārspēli.

Dievs sakārtoja apstākļus tā, ka 2003.gadā Valdis pievienojās organizācijas Jaunatne ar misiju (YWAM) kalpotāju komandai. Šis fakts Valdi un viņa mūziku izveda starptautiskajā apritē. Kopš tā brīža Valdis Indrišonoks ir uzstājies daudzos koncertos, draudzēs un misijās visā pasaulē, piedalījies dažādos projektos, mācījis jaunos mūziķus par slavēšanu un pielūgsmi. Viņa mūzika skanējusi ASV, Izraēlā, Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Anglijā, Krievijā, Kazahstānā, Igaunijā, Lietuvā, Nīderlandē, Polijā.

2006.gadā Valdis Indrišonoks un kristīgā grupa Xenos devās kopējā koncerttūrē, lai prezentētu savus jaunos albumus. Turnejai pirmoreiz Latvijas kristīgās mūzikas vēsturē, sadarbībā ar skandināvu profesionālo skatuves komandu Live Production School, tapa īpašs gaismu un video šovs ar vairākas tonnas smagu gaismas, skaņas un video aparatūru, kas koncertu apmeklētājiem piedāvāja vēl nebijušas emocijas. Koncerti notika lielākajās Latvijas pilsētās - Jelgavā, Jēkabpilī, Ventspilī, Liepājā, Kuldīgā, Talsos un Rīgā. Rīgas koncerta īpašais viesis bija Jānis Strapcāns no grupas H20.

Valda sirdī vienmēr bijusi vīzija par kristīgās mūzikas uzplaukumu Latvijā ar daudziem jauniem, spēcīgiem pielūgsmes vadītājiem un mūziķiem, kas savu talantu velta Dievam. Daļēji šo redzējumu viņam izdevās piepildīt 2006.gadā izveidotās Latvijas Kristīgā radio ierakstu studijas mākslinieciskā vadītāja un producenta amatā. Šajā studijā dziesmas ierakstīja gan labi zināmas kristīgās grupas un solisti, gan kristīgās mūzikas iesācēji. Būdams studijas vadītājs, Valdis vienmēr centās būt labs draugs un padomdevējs mūziķiem, palīdzot tiem realizēt viņu radošās ieceres. Viņš producējis vairākus kristīgās mūzikas albumus un daudzas dziesmas dažādiem mūzikas projektiem.

Diemžēl darbu LKR studijā nācās pātraukt, jo dažādu iemeslu dēļ studija beidza savu pastāvēšanu. Ar vairāku cilvēku finansiālu atbalstu tika iegādāta jauna skaņu ierakstu aparatūra, kāds Valda paziņa atvēlēja telpas studijas izveidei Jaunolainē. Tā radās ierakstu studija Free Sound. Tomēr pēc pusotra gada darba Valdim pēkšņi tika paziņots, ka arī šīs telpas jāatstāj. Valdis tomēr nepadevās, un ar kolēģu un kristīgās mūzikas entuziastu atbalstu rada iespēju studijas darbu atjaunot jaunās telpās.

2009.gadā Valdis sadarbībā ar organizāciju Jaunatne ar Misiju organizēja pirmo slavas un pielūgsmes nakti Lai Tava Valstība nāk!. Pasākuma norises laiks bija izraudzīts īpašs - Jāņu nakts. Uzaicinājumā uz šo pasākumu tika teikts: “Šis ir īpašs laiks mūsu valsts un tautas dzīvē. Mēs ticam, ka Tas Kungs mums ir devis garīgu autoritāti caur Viņa slavu un pielūgsmi mainīt vēstures gaitu fiziskajā un garīgajā realitātē”. Slavas un pielūgsmes nakts Staburaga pagasta Bramaņos kļuva tradicionāla un ar panākumiem notika arī vairākus turpmākos gadus. Tajā piedalījušies visi pazīstamākie Latvijas slavas un pielūgsmes kolektīvi, arī citas kristīgās grupas un solisti, tāpat viesi no ASV un Norvēģijas.

Kopš 2011.gada Valdis Indrišonoks un viņa ierakstu studija aktīvi piedalās projekta Jauna slavas dziesma pasākumos - ierakstu sesijās, koncertos. Projekts sākās kā starpkonfesionāla, nekomerciāla rakstura iniciatīva apzināt un popularizēt iepriekš neierakstītas kristīgas slavas un pielūgsmes dziesmas visā Latvijā. Gadu gaitā ierakstītas vairāk nekā 150 dziesmas un ik gadu nāk klāt jaunas. Valdis projektā piedalās gan kā dziesmu autors, gan ierakstu režisors un producents.

Kopš 1999.gada iznākuši pieci Valda Indrišonoka albumi - trīs dziesmu kolekcijas, viens slavas un pielūgsmes albums, kā arī Ziemassvētku un bērnu dziesmu albums. Gandrīz visi, izņemot Ziemassvētku-bērnu albumu, izdoti paralēli latviešu un angļu valodā. Valda dziesmas dzirdamas arī citos projektos, piemēram, Laiks pielūgt un Jauna slavas dziesma. Kristīgās mūzikas mīļotāji cer, ka arī turpmāk Valda dziesmas iedvesmos un garīgi stiprinās cilvēkus gan Latvijā, gan citur pasaulē.

Latvijā un ārpus tās robežām Valdis Indrišonoks pazīstams kā profesionāls mūziķis, komponists, dziesmu tekstu autors, producents, pielūgsmes vadītājs un skolotājs, kas daudzus gados darbojies roka, blūza un popmūzikas žanros. Valdim pašam gan nepatīk termins “kristīgais mūziķis”, jo viņaprāt tas uzliek noteiktu rāmi un robežas. Viņaprāt katrs mūziķis savā mākslā izpauž to, kas ir viņa sirdī, un ko viņš gribētu pateikt klausītājiem. Kristietim tā ir vēsts par Dievu, Kristu, Evaņģēliju. Dievs ir Persona, kas darbojas un atbild, ja Viņu piesauc un uz Viņu paļaujas. Līdz šai atziņai Valdis nonāca caur sāpīgiem dzīves notikumiem, tāpēc vēlas, lai arī citi varētu iepazīt Dieva mīlestību caur viņa mūziku un dziesmām. Jo ir tikai viens ceļš, pa kuru ejot cilvēks var nonākt pie Dieva - Jēzus Kristus.

Valda Indrišonoka albumi:

  • 1999 Kāpēc man pieder tik daudz… / God is Love
  • 2001 Tikai viens ceļš / Just One Way
  • 2004 Esmu bērns Tavs / I Am Your Child (pielūgsmes dziesmu albums)
  • 2006 Vai tu nāksi līdz? / Will You Come Along?
  • 2006 Klusas sarunas ar Tevi (Ziemassvētku un bērnu dziesmu albums)
Rakstā izmantots žurnāla „Tikšanās” 2002. gada janvāra numurā publicētais materiāls.
© Ervīns Jākobsons. Pārpublicēšanas vai citēšanas gadījumā atsauce uz autoru obligāta.

Līdzīgie raksti:

    Nekas nav atrasts

Komentāri (1)

  1. Paldies Dievam, ka Valdis ir atradis pareizo ceļu. Lai dieva svētība viņa dzīvē.

Uzraksti komentāru